top of page
101010Ullath_LND1285.jpg

BETEKENISSEN & DEFINITIES

Hier vindt u alfabetisch gerangschikt informatie van allerei betekenissen en definities

Foto: André van Velsen

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Adat

Adat (Indonesisch) is traditie, gewoonterecht. Stelsel van gewoonten, gebruiken en gedragscodes in de Indonesische cultuur dat via overlevering wordt doorgegeven.

Bron:Ensie.nl 

A

B

Baileo

Op de Molukken, heeft elk dorp zijn eigen Baileo. De betekenis van het woord Baileo is te vertalen naar huis of middelpunt van een dorp. De Baileo is daarom voor Molukkers een belangrijke plek voor o.a. vergaderingen.

Bron: Ensie.nl

B

C

C

D

D

E

E

F

F

G

Gandong

"Satu hati, satu gandong": vrij vertaald als, "familie die elkaar door dik en dun steunt". Gandong gaat over broederschap, eenheid en gemeenschapszin.

Bron: Stichting Gandong FB

G

H

H

I

I

J

J

K

K

L

L

M

M

N

N

O

O

P

P

Q

Q

R

R

S

Saparua

Onderafdeeling der residentie Amboina met de eilanden Haroekoe en Noesa Laoet, Ned.Indië. Ook naam der hoofdplaats op hetzelfde eiland, waar men nog het oude fort Duurstede aantreft.

De voornaamste voortbrengselen zijn kruidnagel en kopra. De bevolking, eertijds Katholiek, is onder drang der Oost-Indische Compagnie Protestant geworden. Geurtjens.

Bron: Ensie.nl

S
T

T

U

Ullath

De naam of begrip Ullath komt van een woord in de streektaal van de Molukken, namelijjk "urat"en betekent fluorescerende of lichtgevende paddestoel. Het is een soort paddestoel, die licht af geeft in het donker.

Bron: PABAN

U
bottom of page